tiistai 28. helmikuuta 2017

Tokopohdintoja ja vähän aksaa myös


Kundille on ollut äärettömän helppo opettaa uusia tokoliikkeitä. Se oppii nopeasti, ei kyllästy ja tekee hommia mielellään. Se sijaan haasteena ovat kaikki muu tokoon liittyvä oheistoiminta ja häiriöt. Tehdään joka viikko ohjatuissa treeneissä niin, että joku toinen koira tekee samaan aikaan kentällä ja se on ollut pikkupennusta lähtien Kundille ok. Mitä enemmän jatkuvaa häiriötä ja ihmisten liikkumista on, sitä vähemmän se Kundia häiritsee ja se tavallaan "turtuu" siihen. Sen sijaan yksittäinen koiran haukahdus tai ihmisen askeleet hallin ulkopuolella täydessä hiljaisuudessa häiritsee Kundia valtavasti. Tai jos yksittäinen ihminen tulee halliin esim. Kundin ollessa suorittamassa liikkeitä tai paikallaoloa aiheuttaa se tilanteesta riippuen jonkinlaista reaktiota. Eilen Tanjan kanssa tätä Ace Obe:ssa pohdittiinkin ja käytös liittyy luultavasti jonkinlaiseen mörköikään (Kundi nyt n.11,5kk) ja sen myötä tulevaan epävarmuuteen. Reagointi ei ole vahtikäytöstä tai muuta tuhmaa käytöstä, vaan ihan puhdasta huolestuneisuutta :D siksi siihen ei voi puuttua myöskään kovasti komentamalla. Päädyttiin siihen, että jatkan samalla tavalla kuin tähän asti, eli vastaehdollistamalla. Kun Kundi katsoo epävarmuuden kohdetta tai häiriötä nätisti, niin palkkaan ennen kuin haukku tai reaktio tapahtuu. Lisäksi pyrin järjestämään tilanteita joissa olen koiraa edellä ja pääsen palkkaamaan häiriöstä tai siitä, kun ihminen tulee sisään halliin. 

Oltiin siis eilen Tanja Lehdon koutsaamassa tokon valkkaryhmässä vierailemassa, kun sain irtopaikan ostettua. Tehtiin perusasentohäiriötä (meni sikahyvin!) ja katsottiin myös Tanjan kanssa seuraamisen oikealle käännöksiä (olin itse opetellut ja tehnyt käännökset ihan päin helvettiä). Opettelin kääntymään oikein ja jos Kundi ei tule tiiviisti mukana otan pari "karkausaskelta" oikealle ja alussa taputan muutaman kerran reittä ja sitten palkkaan kun tulee mukana. Katsottiin myös eteentuloja (koska PK-puolelle olisi mahdollisuuksien mukaan tarkoitus jatkaa jäljen harrastamista Kundin kanssa). Olen tehnyt jonkin aikaa eteentuloja ison jumppatyynyn kanssa. Eli tyyny oli minun edessä ja Kundi nosti sille etuset ja laski pyllyn maahan ja sai palkan. Nyt olen vaihtanut pienempään kosketusalustaan, joka toimii samalla periaatteella. Alusta on edessä ja kun Kundi laittaa siihen etuset ja istuu suoraan eteen saa palkan. Näin minun ei tarvitse joka kerta hosua käsien kanssa edessä ohjaamassa ja korjaamassa Kundin asentoa suoraan, vaan se tulee melko automaattisesti siihen kauniiseen asentoon. Kun saadaan alle enemmän rutiinia alustan kanssa niin alan sitten häivyttää sen pois. 

Toinen uusi asia mikä Kundin kanssa tulee esille, on paineistuminen. Vanhemman belgini Dannyn kanssa sellaista ongelmaa ei ole varsinaisesti ikinä ollut. Danny on ollut suhteellisen kova koira, jota on voinut komentaa ja "pöllyttää", ja silti se vaan on parantanut suoritustaan :D Kundin kanssa jos vahingossakaan suusta pääsee joku "ei" tai "ohoh" (jollaiseen olen tottunut Dannyn kanssa), niin se johtaa välittömästi vireen laskuun. Siksi Kundin kanssa on pakko pyrkiä tekemään asiat mukavan kautta, paljon innostaen, palkaten ja leikkien. 

Käyn joka viikko ohjatuissa treeneissä. Viime torstaina oli aiheena tehdä pieni kokeenomainen treeni ja tein Kundin kanssa kaukokäskyt, pienen pätkän seuraamista ja luoksetulon. Kentällä oli "tuomari" ja "liikkuri". Kundin oli vaikea kyetä tekemään liikkeitä omalla tasollaan, koska se jostain syystä hieman paineistui. Lisäksi vaikeuksia tuotti tokoliikkeiden välisiirtymät, joissa koira kulki perässäni piestyn näköisenä :D Sekin otetaan nyt treeniin mukaan, siirtymien harjoittelu ja nimenomaan niin, että siirtymät on kiva juttu, niistä saa paljon palkkaa ja palkka tulee sillon kun Kundi siirtyy seuraavan tokoliikkeen aloitukseen mukanani iloisella fiiliksellä. Lisäksi tehotreeniin tulee mukaan vähäksi aikaa paikallaolot mahdollisimman erilaisten koirien kanssa. Onneksi meidän seurassa saa mennä muiden ryhmiin vierailemaan ja tekemään pelkät paikallaolot vaikka joka päivä!

Tokon lisäksi käyn silloin tällöin Acella aksaamassa, jos satun jonkun irtopaikan sinne saamaan. Olin saanut tälle päivälle eli tiistaille irtovuoron Jannen puolen kentän treeniin. Kundi oli treeneissä hieman normaalia väsympi, koska oli poikkeuksellisesti käynyt jo aamulla Jonin ja Airan kanssa jäällä juoksemassa ja sitten illalla se oli minun mukanani kun menin käyttämään kaverini koiraa lenkillä ja juoksemassa. Väsymys ei näy tekemisessä muuten, kuin ihan vain hieman vauhdin puutteena :D Laitan tähän perään tämänpäiväisen videon, siinä tehdään ohjauskuvio nimeltä "japanilainen", jonka Kundi teki tänään ekaa kertaa elämässään. Hienosti" <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti