perjantai 24. helmikuuta 2017

Himokoiraharrastaja?

Luin vähän aikaa sitten erästä nettikeskustelua, jossa aloittaja pyysi ehdottelemaan itselleen soveltuvia koirarotuja. Aloittaja kertoi itsestään sanoilla: "Tykkään lenkkeillä ja olisin mahdollisesti kiinnostunut kokeilemaan erilaisia harrastuksia koiran kanssa, esimerkiksi agilityä ja tokoa, mutta mikään himokoiraharrastaja en ole.." Jäin sitten miettimään, että millainen ihminen mahtaa olla himokoiraharrastaja? Ja sitten jo tajusinkin. Minähän se olen.

Kun ainoana harrastuksena on erinäiset koiraurheilulajit ja suunnilleen kaikki vapaa-aika kuluu koirien kanssa harrastellessa ja lenkkeillessä, niin voi todellakin jo sanoa olevansa himokoiraharrastaja.

Meidän taloudessa on kolme koiraa: vanhin koirista on kesällä 6-vuotta täyttävä belgianpaimenkoira tervueren uros Ar'tfulfox's Known As Dreamberry "Danny", joka tuli minulle vuoden 2011 syksyllä. Olin silloin hyvin kiinnostunut mätsäreistä, näyttelyistä ja agilitystä ja näitä harrastuksia varten halusin koiran. Danny tuli minulle ja onkin siitä 10-viikkoisesta rääpäleestä asti haastanut kaikki koirankoulutustaidot ja hermonriekaleet peliin. Danny on ollut vaikea kouluttaa. Sen kanssa on itketty, naurettu, luovutettu, lopetettu kaikki harrastukset ja aloitettu uudestaan x4. :D on ostettu uusia leluja, nameja, käyty koulutuksissa ja vaikka vallan mitä. Perusongelmana meillä on kuitenkin aina ollut hallinnan puute. Danny on elämänsä varrella harrastanut mielenvirkistysjälkeä, tokoa (2x ALO1 ja 1x ALO2 saatu jopa tehtailtua kisoista:D), agilityä (1xLUVA). Lisäksi viime kesänä aloitettiin paimennus ja käytiin vesipelastuksen eli VEPEn alkeiskurssi josta ei meille tosin tullut pysyvää harrastusta. Ollaan juostu ja hiihdetty Dannyn kanssa myöskin ja käyty canicrossin eli koirajuoksun kimppatreeneissä. Ja tietysti niissä näyttelyistä, jossa on SERTit x3 kasassa, mutta muutamia pikkujuttuja puuttuu vielä FIN MVA tittelistä..


Nykyään Danny on minulla agilitykoirana (kisatauolla tosin). Ensi kesänä harrastetaan Dannyn kanssa koko kesä paimennusta, jolloin myös agility on kokonaan tauolla.Toisiksi vanhin koira on noin 3-vuotias (arvioitu ikä) sekarotuinen narttukoira Aira. Aira on avopuolisoni Jonin oma koira. Aira on pelastettu Venäjän kaduilta n. puolitoista vuotta sitten ja toimittaa meidän perheessä kainalokoiran virkaa. Aira harrastaa temppujen opettelua, kesällä jälkeä ja sillointällöin toisinaan huvikseen agilityä ja tokoa.Nuorin koira, eli tämän blogin päähenkilö on 11-kuukauden ikäinen lk pyreneittenpaimenkoira Kivasti Pojat On Poikii eli "Kundi". Kundi on haettu Joensuusta viime keväänä minulle harrastuskoiraksi. Kun etsin koiraa, halusin rodun, joka on aktiivinen ja soveltuu erilaisiin harrastuksiin. Kundi on täydellinen paketti <3 Sen isä on puolipitkäkarvainen Brego (Barbarian Fighter Extreme Braveheart). Brego asuu omistajansa ja laumansa kanssa Puolassa ja harrastaa siellä aktiivisesti ainakin agilityä ja tokoa. Kundin emä on Joensuussa asuva ja agilityä harrastava, 3-luokassa kisaava lk pyrri Martta (Tottakai Uniikki Olen).

En osaa sanoa yhtään, mikä Kundin "pää"harrastuslaji tulee olemaan :D Kaikki kiinnostaa niin paljon minua ja Kundi on lahjakas kaikkien lajien näkökulmasta (puolueellinen mielipide :D). Viime kesänä Kundin ollessa vielä piiieni pentu, teimme pohjia jälkeä ajatellen. Tehtiin sekä metsä-, että peltojälkeä useamman kerran viikossa sekä kokeneemman ohjauksessa että itsenäisesti. Esineruutuakin harjoiteltiin muutaman kerran. PK-puolen tottis sen sijaan... En ole koskaan opettanut yhdellekään koiralle tottista, joten se tulee olemaan ensi (ja sitä seuraavien kesien) projekti. Jostain pitäisi saada joku kokeneempi henkilö auttamaan, tai päästä johonkin kurssille mukaan.

Tämä talvi ollaan treenailtu tokoa ja agilityä. Ensin Kundin ollessa pentu, tehtiin enemmänkin yhteistyön rakentamista ja motivaatiota. Leikittiin paljon ja tehtiin erilaisia harjoituksia leikin varjolla. Kundi on aivan loistava agility ja tokokoira! <3 Se jaksaa tehdä toistoja eikä koskaan kyllästy. Minun onkin pitänyt aivan opetella pätkimään treenit niin, ettei vahingossa tule tehtyä pienelle koiralle liikaa. Tokossa tällä hetkellä alkaa olla alokasluokan liikkeet hyvin kasassa, joskin eteentulot ja seuraamisen oikealle käännökset ovat työn alla:) Kundilla ei ole ongelmana liikkeiden opettelu, vaan häiriönsieto, jota rupeamme pikkuhiljaa harjoittelmaan ohjatuissa treeneissä.

Agilityssä ollaan tehty hyppyjä, putkia, suoria lähetyksiä, irtoamista ja muutamia perusohjauskuvioita. Rengasta ja pussia ollaan harjoiteltu. Kundi on todella luotu siihen lajiin! Ollaan tehty hyppytekniikkaa myös ja sitä jatketaan n. 2krt/kk tahdilla. Seuraavaksi opetteluun tulee kontaktit ja kepit, kunhan Kundi vielä saa vähän enemmän ikää. Pohjia kontaktien ja keppien opetteluun ollaan toki tehty, mutta varsinaisia esteitä ei olla vielä suoritettu kasvavan koiran kanssa.

Lisäksi ensi kesänä on tarkoitus mennä kokeilemaan Kundin kanssa paimennusta ja ehkä myös vesipelastusta, jos seuramme aikoo taas ko. lajin alkeiskurssin järjestää.

Kesää ikävöiden!
Kundi pentuna
Kundi 10kkEi kommentteja:

Lähetä kommentti