torstai 3. elokuuta 2017

Paimennustaipumustesti eli taippari

Kävimme viime lauantaina 29.7. Kundin kanssa paimennustaipumustestissä, eli taipparissa. Järjestäjänä oli Suomen Pyreneläiset ja paikka oli Koiranotkon tila täällä Kuopiossa, eli meiltä noin 5km päässä. Oli ihanan hyvä sää, aurinkoinen, mutta ei liian kuuma päivä.

Aamu alkoi siten, että meinasin myöhästyä koko taipparista. Piti vielä hakea kaverini Kiia, joka oli lupautunut henkiseksi tueksi, keskustasta auton kyytiin ja eikun koepaikalle. Ehdimme juuri ja juuri ennen kuin ilmoaika loppui. Paikan päällä kuitenkin selvisi, että ilmojen vastaanottaja oli myös myöhässä, koska tiellä josta oli tulossa oli ilmeisesti sattunut joku kolari joka olo ruuhkauttanut/pysäyttänyt liikenteen. Ei hätää siis. Ehdin käyttää Kundia hyvin kävelyllä ennenkuin päästiin aloittamaan ilmottautumisten ja suoritusjärjestyksen arpomisen jälkeen testi. Meille tuli Kundin kanssa numero 5. Juuri sopivasti, ei olla ihan ensimmäisten joukossa, että ehtii katsella muutaman suorituksen ennen omaa vuoroa mutta ei olla myöskään ihan viimeisten joukossa ettei tarvitse odotella jännityksessä niin pitkää aikaa. Taipparissa mukana oli koiraa, joista 4 oli pyrtsiä. Kundi oli ainut lyhytkarvaisten edustaja.

Koe alkoi siis noin puoli tuntia myöhässä. Ensimmäisessä osiossa mukana oli 6 koiraa, jotka olivat kaikki yhtä aikaa pihalla. Ensin koirilta luettiin sirut ja tarkistettiin luoksepäästävyys. No problem. Sitten kaikki koirat kävelivät vuorotellen muitten koirien ohi ja katsottiin oman koiran suhtautuminen vieraisiin koiriin. Ohje oli kävellä hihna löysällä, mutta Kundilta ei oikein meinannut onnistua kun sinkoili hihnan päässä ja oli menossa muitten koirien luokse. :D Yhteisen osuuden jälkeen muut koirat menivät hieman kauemmaksi ja koira kerrallaan testattiin muutamia pieniä juttuja. Ensin koira päästettiin irti, ja se laitettiin kävelemään pressun päältä. Meni Kundilta loistavasti. Sen perään kierrettiin mönkijä ja kun oltiin kävelemässä mönkijästä poispäin takana kaadettiin talikko tms. väline, josta kuului kolahtava ääni. Ei reaktioita. Sitten laitettiin koira kiipeilemään ison kivikasan päälle. Kundi selviytyi hyvinkin ketterästi. Viimeisenä osiona oli luoksetulo, taipparin tuomari Terhi Mikkonen jäi pitämään koiraa kaulapannasta kiinni ja omistaja juoksi n.10 metrin päästä koirasta kiven taakse piiloon josta kutsui koiraa. Sekin sujui loistavasti. =) Kun kaikki 12 koiraa olivat suorittaneet tämän ensimmäisen osion, oli ruokatauko.

Tauon jälkeen alkoi varsinaiset touhut lampaiden kanssa pyöröaitauksessa. Jokainen koira meni sinne vuorollaan, ja siellä oltiin vähän koirasta riippuen, max. 10min kuitenkin. Kundin kanssa menimme sisälle, ja Kundi oli ihan kiltisti (olin pelännyt, että ryntäilee lampaita päin). Haisteli hyvin pitkän aikaa maata ja söi sieltä kakkaa... Itse tottelin vain Terhin ohjeita, en katsonut enkä kutsunut koiraa ollenkaan jotta tilanne olisi mahdollisimman luonnollinen. Kun pääsin lampaiden eteen, Kundikin rupesi sitten työskentelemään lauman takana ihan hyvin =) Muutaman kerran kävi räkimässä haukun kanssa lampaita päin, mutta se johtui varmasti hyvin pitkälti epävarmuudesta. Paimennustaipumustesti oli siis hyväksytty. Tuomari Terhi sanoi, että Kundilta on lähtenyt vauhtia pois sitten viime näkemän, ja näytti hieman epävarmalta myös.

Sanalliseen palautteeseen tuomari kirjoitti seuraavalla tavalla: "Koiraa hiukan jännitti, mutta lähti kuitenkin työskentelemään. Kyseli paljon lupaa. Haisteli paljon. Paljon positiivisia kokemuksia lampailla."

Kundi oli niin sanotusti kultaisen keskitien suorittaja, kuten kuvastakin näkee niin palautteessa kaikki raksit on kohdassa "vähän".

En vielä tiedä, tuleeko yksi Kundin harrastuksista olemaan jatkossa paimennus. Tälle kesälle käymme vielä yhden paimennuskurssin (5krt) Kuttukuussa. Sen jälkeen on hyvä laittaa paimennusasiat muhimaan talven ajaksi ja katsellaan sitten ensi kesänä uudelleen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti