torstai 14. toukokuuta 2020

(Urheilu)koiran monipuolinen liikunta

Urheilukoiran monipuolinen liikunta on aihe, joka on lähellä sydäntäni. Aihe, josta en tiennyt ensimmäistä, tai vielä toistakaan koiraa ottaessani yhtikäs mitään. Aihe, josta opin kokoajan lisää. Aihe, jossa en ole asiantuntija, mutta josta haluan kuitenkin kirjoittaa, omasta näkökulmastani katsottuna.

Urheilevan koiran tulee mielestäni saada mahdollisimman monipuolista liikuntaa (ja olla toki lajin vaatimukset huomioon ottaen parhaassa mahdollisessa fyysisessä kunnossa), palauttavia päiviä ja kehonhuoltoa unohtamatta.

Mitä tarkoittaa monipuolinen liikunta? Vielä Kundia ottaessani ajattelin, että monipuolista liikuntaa on kun vie koiran metsään ja se saa siellä juosta ja rällätä kaverin kanssa tai yksin, ja että sille heitellään lelua välillä. Tälläiset juoksulenkit kavereiden kanssa kyllä kuuluu yhä meidän repertuaariin vaihtelevissa määrin, mutta nykyään tulee enää harvoin heiteltyä lelua. En tykkää siitä paineesta ja terävästä pysähdyksestä mikä tapahtuu joka kerta kun koira (no, Kundi..) pysähtyy ottamaan lelun suuhun. Olen yrittänyt heitellä frisbeetä niin, että Kundi saisi sen ilmasta kiinni mutta ei ole vielä toistaiseksi onnistunut. :D Treeneissä kuitenkin heittelen palkkalelua jonkun verran, joten siinä tulee jo meidän heittelykiintiö täyteen. Nykyään lähinnä Kundi juoksee ja rällää, kun ulkoilee pentujen kanssa. Näissä ulkoiluissa olen pitänyt tärkeänä, että toista koiraa ei saa töniä tai taklata, eikä toisen päälle saa juosta niin, että se kaatuu kovasta vauhdista.

Rälläyslenkkien lisäksi tykkään käydä pitkiä palauttavia ravilenkkejä, jolloin koira on fleksissä tai vapaana (jos pystyy rauhallisesti ravailemaan ilman spurttailuja). Meillä kaksi vanhinta koiraa Aira ja Danny käyvät yleensä tälläisiä lenkkejä. Otan usein näille pitkille ja rauhallisille lenkeille myös Kundin mukaan, jolloin sillä ei ole ketään riehumiskaveria ja se tyytyy myös ravailemaan rauhallisesti.

Pennut toki tarvitsevat riehumisen lisäksi palauttavia ravilenkkejä, joten välillä käytän niitä fleksiravilenkeillä. Tosin nykyään meidän vapaat lenkit on pentujenkin kanssa jo suurimmaksi 1/3 hepulointia ja 2/3 rauhallista ravaamista niin fleksiravilenkit on vähentyneet sitten pikkupentuajan.

Edellä mainittujen lisäksi tykkään kohottaa ja ylläpitää Kundin kuntoa pyörän selästä käsin. Kundin kanssa käydään siis kerran tai pari viikossa (mahdollisuuksien mukaan) pitkiä pyörälenkkejä. Yleensä ensimmäiset kilometrit (lämmittelyn jälkeen tietysti) se saa vetää kieli poskella enimmät hulluudet pois ja sitten loppumatka ravaillaan suhteellisen rauhassa. Meidän pitkä lenkki käsittää 8-13km. Pyörässä on juoksutusta varten sivulla vaijeri, jossa Kundi on kiinni. Tykkään puolessa välissä vaihtaa vaijerin yleensä pyörän toiselle puolelle, jotta koira saa juosta molemmilla puolilla tasapuolisesti. Talvella pyöräilyn sijaan ajetaan kicksparkilla (jos lumitilanne suo), jolloin lenkki on lyhyempi ja suurimmaksi osaksi vetoa koko ajan.

Keväästä syksyyn Kundin liikuntarepertuaariin kuuluu myös juoksulenkit, jolloin se on minulla vetovaljaissa kiinni vyötäisillä ja juostaan yhdessä (heh, ei vielä yhtäkään lenkkiä tälle keväälle.. katsotaan milloin innostun)

Vielä lisäksi teetän lenkillä Kundille pysähdyksestä täyteen vauhtiin-spurtteja ja spurtteja ylämäkeen-tyylisiä vetoja hiekkakuopalla.

Kaiken fyysisyyden lisäksi pyrin pitämään myös ainakin yhden lepopäivän viikossa jolloin ei tehdä mitään. Erilaiset lihaskuntojumpat ja kehonhuolto on kaikilla meidän koirilla suuressa roolissa. Kundi jumppaa ja venyttelee useita kertoja viikossa. Samoin molempia pentuja on lähdetty rakentamaan kehonhallinta edellä tulevaisuuden lajeihin. Kaksi vanhempaa koiraa jumppaa vähemmän, mutta aikataulujen puitteissa pääsevät nekin jumppahuoneen porttien sisään (voi sitä intoa..). Olen tehnyt Kundin jumpista ja venyttelyistä koosteen, jos kiinnostaa katsoa ja saada vinkkejä niin se löytyy osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=WiDtI8R6ido&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1ZRGsQWS441nK_042YahW9AUcxxBzuQ6sxvii-jaMZGvyLiPv5DxTvMP0

Back On Trackin tuotteet on meillä kovassa käytössä, ennen treeniä, treenin aikana tauoilla ja treenin jälkeen. Koirat pyritään hierotuttamaan noin kerran kuussa ja osteopaatilla ja fyssarilla käymään vähintään puolivuosittain. Ollaankin pärjäilty aika kivasti. :)

Jälkiedit: luin tekstin vielä kerran läpi ja jos kuulostaa vähän neuroottiselta touhulta niin voin taata, että sitä se vähän onkin. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti