tiistai 2. heinäkuuta 2019

Monipuoliset koiraharrastuslajit

Meillä on monia eri harrastuksia Kundin kanssa. Se on juuri sopivan kokoinen, ja ominaisuuksiltaan sopiva erilaisiin harrastuslajeihin, joten miksikäs ei! Ongelmaksi tulee vain se, että aika ei riitä kaikkeen harrastamiseen. Ja tässä vaiheessa täytyy sanoa, että omistajan aika riittää, mutta koiralla ei voi harrastaa määräänsä enempää (heh, juuri sopiva paikka toiselle harrastuskoiralle siis;)) Siksipä varsinkin kesäkaudella täytyy aina hieman miettiä, mihin treeniajan käyttää. Vaikka Kundi harrastaakin paljon, niin se harrastaa kuitenkin erittäin monipuolisesti. Pidän äärimmäisen hyvin huolta, että se saa riittävästi lepopäiviä, ja lepoviikkoja (myös fyysisen rasituksen osalta). Lisäksi liikutaan monipuolisesti myös treenin ohella - ravilenkkejä pyörän vierellä, hepulilenkkejä kavereiden kanssa pellolla ja metsässä, remmilenkkejä lähiympäristössä vaihtelevalla alustalla jne. Lihashuolto on säännöllistä osteopaatin, fyssarin ja hierojan toimesta. Lisäksi jumppailen ja venyttelen itse Kundia treenien jälkeen ja treenien välisinä aikoina oman jaksamiseni mukaan.

Kun menin hakemaan Kundia sen ollessa pieni 7-viikkoinen pallero, sanoin kasvattajalle, että mä en sitten aio käyttää tätä näyttelyssä. No, kerran käytin ja sillä tiellä ollaan. Viime päivityksessä jännitin tulevaa Ruotsin näyttelyä. Harmi vaan, kun päivityksestäkin on jo monta kuukautta, niin meinasi jo koko näyttelykin unohtua. Näyttelyt olivat siis Ruotsin Västråsissa, eivätkä olleet KV-näyttelyt. Siellä Kundilla meni kuitenkin tosi hyvin, tuomari tykkäsi siitä hirmuisesti ja Kundi sai SERT:in ja oli ROP. 


Lisäksi käytiin muutama viikko takaperin (8.6.) Espoossa pyrtsierkkarissa, josta Kundi sai ERI:n, ollen kilpailuluokassa  toinen ja paras uros-kehässä kolmas. Niin hienosti, en olisi ikinä odottanut moista "menestystä". Harmi vaan kun olin nyppinyt Kundilta vähän naamakarvoja, jotta se näyttäisi siistimmältä ja tuomari toivoi, että Kundi olisi ollut "naturell".. Huoh, yritä tässä nyt sitten pysyä perillä jokaisen mieltymyksistä.. =D 


Kuten uumoilin, toko meillä on ollut täysin tauolla. Rally-toko on laitettu myös jäihin todennäköisesti Kundin eläkepäiviin saakka. Saavutettiin oma seuran kisoista 29.5. RTK2-koulutustunnus surkealla 73 pisteellä. :D Suoritus oli sinällään ihan hyvä, virheitä tuli ihan vain ja täysin siitä syystä, että en ollut harjoitellut liikkeitä kunnolla Kundin kanssa.

Tottista Kundi on kuitenkin tehnyt Jonin kanssa minkä on ehtinyt. Käydään tiistaisin bokseriyhdistyksen tottiksissa, ja siellä tosiaan ollaan hilluttu mukana aina kun ollaan ehditty. Onneksi viime kesänä tottisteltiin tosi paljon ekaa jälkikoetta  varten, joten tottiksessa on hyvät pohjat olemassa. Ainut ns. uusi opeteltava asia on juoksusta jäävä seisominen, joka sekin rupeaa Kundilta pikkuhiljaa luonnistumaan. 













Jonin vuorotyön vuoksi ollaan päästy tosi vähän jäljelle tänä kesänä. Se on tosi harmi, koska kakkosluokan jälkikoe piikkeineen ja uusine haasteineen tulee olemaan Kundille jo vaikea. Kundille pitäisi saada rutkasti itsevarmuutta jäljelle, jotta se onnistuisi hoitamaan hommat silloinkin, kun ohjaaja ei tiedä missä jälki kulkee. Ennen sitä kokeeseen ei ole asiaa. Yritetään tehdä nyt ahkerasti a) janatreenejä b) jäljelle itsevarmuutta c) keppien ilmaisutreenejä, ja ehkä joskus lokakuussa voi miettiä kakkosluokan jälkikoetta, jos silloinkaan. :D Onneksi tässä valmiissa maailmassa ei ole mihinkään kiire, ja jos tänä vuonna kokeisiin ei päästä niin ensi vuonna sitten uusi yritys. Väkisin vääntämällä ei valmista tule. 


Pk-viestiäkin ollaan päästy kokeilemaan ensimmäistä kertaa, kun oltiin Keravalla toisen viestiharrastajan mukana juoksuttamassa koiria. Kundille minun ja Jonin välin juokseminen tuntui olevan aika luontaista, ja pienen naurunaaman ensimmäiset viestitreenit olivatkin valtava menestys. Lajina viesti tuntui myös tosi mukavalta ja koukuttavalta, joten eiköhän meitä jossain vaiheessa viestikokeessakin tulla näkemään! 

Uusista lajeista puheenollen, kävimme vesipelastuksen, eli vepen alkeiskurssin! Vepe lajina oli myös äärimmäisen koukuttavaa, ja haluaisin ehdottomasti alkaa harrastamaan sitä Kundin kanssa. Harmi vain, että harrastuspaikat tuntuvat olevan aivan kiven alla. Mutta ehkä tässä kesän mittaan löydämme jostain vepen harrastusmahdollisuuksia. Sormet ristiin sen varalle. Kundi oli vepessä aivan luonnonlahjakkuus! Se kun rakastaa vettä ja uimista ja osaa monia vepessä hyödyllisiä käskyjä jo kuivalla maalla, joten sen kun yhdistelemään. Lopputulos oli aivan timanttista! Veneestä hyppy, esineen vienti, veneen haku ja hukkuvan pelastaminen menivät kaikki hyvin! Sove olisi siis valmiina suoritettavaksi, mutta kun vielä muutaman (varmuus)harjoituskerran saisi alle, niin mentäisiin kyllä heti. 

c) Päivi Luste-Rautio












c) Kyllikki Heinä

















Agilityn suksee menee meillä aaltoillen. Ensin sujuu ja sitten taas ei suju. 21.5. RimA:n iltakisoista saatiin Jari Suomalaisen radalta nollavoitto. Se oli viimeinen SM-kisoihin vaadittava nolla, joten syksyllä meidät nähdään ainakin yksilökisoissa. Kerta on ensimmäinen Kundille, sekä minulle ohjaajana. Jännää! 

Vähän noiden kisojen jälkeen Kundin siskon omistaja kysyi minulta, että olenko tulossa maajoukkuekarsintojen "viime hetken"-iltakisoihin karsintoja edeltävänä perjantaina. Niistä kisoista oli kuulema vielä jokaisen kokoluokan kolmella parhalla mahdollista nousta mukaan lauantain varsinaisiin karsintoihin. En ollut tiennyt tälläisistä kisoista ollenkaan, mutta ilmoittauduin toki mukaan, koska halusin kokemusta paineisesta tilanteesta ja streamin edessä kisaamisessa (myös iltakisat striimattiin). Aika randomisti päästiin vitosella (keppivirhe) mukaan varsinaisiin karsintoihin!
















Karsinnat itsessään jännitti aika paljon, mutta loppujen lopuksi oli kokemuksena kiva. Tehtiin kolme hylkyä vaikeilla radoilla, mutta jokaisessa radassa oli aina jotain hyvää. Karsinnoista meille jäi joku agilityn epäonni päälle, koska niiden jälkeen ollaan kisailtu Vantaalla kolmen hyllyn verran ja Savonlinnassa juhannuksena kuuden hyllyn verran. Samat virheet ovat toistuneet joka kisoissa. Ensimmäinen on ehdottomasti ohjaajan, eli minun huono kunto. En ehdi koiran edelle ohjaamaan, enkä ole opettanut tiettyjä käskyjä riittävän vahvoiksi. Toinen ongelma liittyy edelliseen. Ongelmana on se, että Kundi saattaa hypätä kierrettävän esteen edestä ja edestä hypättävän kiertona. Kolmantena, puomilta ja A:ltakin on tullut viime aikoina muutamia virheitä. Mur, sisua lisää ja treeniä treeniä!




c) Pinja Heikkilä









































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti